BLOG Daniël Büchner: Data en insights; dirigeren in een wereld van online video

Tuesday 18 April

Je leest de titel hierboven en bedenkt je: 'wat kan ik van dit stukje leren?' Of misschien wel: 'o jemig, weer een blog over data, pffft…' Ok, fair point. Daarom heb ik dit blog iets anders ingestoken. Laat ik beginnen met een vraag: Wat heeft data gemeen met muziek?

Er rinkelt nu misschien een belletje, waarbij je denkt aan die ene jongen die musicologie studeerde. Hoe geobsedeerd hij was met Bach, omdat Bach wel een briljante bèta moest zijn geweest. De patronen, de reeksen, de data. Het was allemaal zo geweldig wiskundig. En dat in de 17e eeuw!

Nu beste lezer, die combinatie tussen muziek en data (hoe briljant ook) bedoel ik dus niet.

Maar om even in de klassieke setting te blijven, als je denkt aan een klassiek orkest, wat zie je dan voor je? Waarschijnlijk muzikanten, glimmende instrumenten, nette kleding, een rijk gedecoreerde zaal, een verwachtingsvol publiek, misschien wel een tachtigkoppig koor? En een dirigent. De dirigent zorgt ervoor dat het orkest kan spelen, het koor kan zingen, het publiek (hopelijk) krijgt waarvoor het gekomen is en iedereen naar huis gaat met een fijn gevoel. Het is nogal wat verantwoordelijkheid. 

Nu denk je: 'wat heeft dit met data te maken dan?' Alles, beste lezer. Alles! Muziek is data en data is muziek. Net als dat video data is en vice versa. Niets meer of minder dan een stroom van informatie die een weg aflegt van zender naar ontvanger. De manier waarop die informatie zijn weg aflegt en wel of niet zijn doel bereikt, dat is waar de dirigent zich mee bemoeit.

In onze gedigitaliseerde wereld waar data integraal onderdeel van uitmaakt, zijn dirigenten onmisbaar. En in onze branche, de wereld van online video, zijn content- en insightsdirigenten de zenderdirecteuren van de toekomst. Er is zoveel data beschikbaar dat het duiden van deze data een vak apart is geworden. De interpretatie, evaluatie en implementatie van de uitkomsten (zowel kwantificeerbaar met cijfers, als kwalitatief door persoonlijke meningen en smaken) is specialistenwerk. De contentdirigent is betrokken bij het gehele productieproces van online video. Van de eerste brainstorm tot het analyseren van de data waarover jij dacht dat dit blog over zou gaan. Het stukje dat wij kennen als engagment data.

Een goede dirigent kent zijn muzikanten en zijn publiek, kent hun sterkten, zwaktes, de akoestiek van de zaal, wat de dresscode is die avond en als het echt een perfectionist is, zelfs de instellingen van de microfoons die de muziek versterken voor de achterste rij van de zaal.

Data dus. Een stroom informatie met een doel en een uitkomst. Audio. Video. Produceren, analyseren, implementeren, produceren, analyseren, implementeren etc. etc. etc.

Daniël Büchner is Senior Channel Manager bij RTL MCN

Bekijk ook.

Thursday 12 October
BLOG Myrthe Stapper: Het veranderende YouTube-landschap en haar trends

Deze maand is het precies twaalf en een half jaar geleden dat de allereerste video op YouTube werd geplaatst. Sindsdien is YouTube uitgegroeid tot een wereldwijd begrip, waar zowel consumenten als bedrijven niet meer om heen kunnen. YouTube speelt met haar één miljard gebruikers bovendien een grote rol in het veranderende kijkgedrag van de consument. Dan nog niet eens gesproken over alle gekke videotrends die zijn ontstaan op YouTube. Hoog tijd voor een terugblik naar de afgelopen jaren. Hoe is dit populaire platform ontstaan, wat zijn belangrijke videotrends geweest en waar gaat het naar toe?

Monday 17 July
BLOG Bob ten Berge: Alle vrouwen versieren op ‘t eerstvolgende feestje? Lees en leer dan alles over Virtual Reality!

Virtual Reality (VR) wordt in grote mate geassocieerd met gaming. Logisch ook, aangezien gamers zich manoeuvreren in een volledig digitaal gecreëerde wereld. Een wereld waar fantasie en realiteit bij elkaar samenkomen, om zo de ultieme vorm van entertainment en ontspanning te vormen. En dat allemaal gewoon thuis op de bank. Hoe vet is dat!? Vertel je echter op een feestje tegen een (bij voorkeur aantrekkelijke) vrouw dat jij jezelf uren kan vermaken met gaming, dan krijg je onherroepelijk een stortvloed aan: “ieeuwhww, bahhh, O.M.G., why?” etc. Kortom, deze conversaties kunnen leiden tot geen of weinig seksuele interacties. En juist dát is een gemiste kans. Want VR is wel degelijk sexy! Sterker nog, de techniek rondom VR en toepasbare mogelijkheden gaan in een rap tempo vooruit. Sommigen van ons, met ene M. Zuckerberg vooroplopend in de discussie, geloven zelfs dat VR het volgende computerapparaat kan evolueren. Dat VR al onze zintuigen kan en gaat beïnvloeden, en dat de industrie kan groeien tot een “multi-billion dollar business”.

Wednesday 27 September
BLOG Jelmer Wind: Hoe Concentrate het levenslicht zag

‘Concentrate’ bestaat twee jaar. Wat voor mij persoonlijk best wel een mijlpaal is, vooral als je zou weten hoe dit inmiddels mega populaire jongerenkanaal is ontstaan. Het idee ontstond drie jaar gelden, tijdens een brainstorm met mijn RTL-collega Annemarieke Loderus. We vonden dat we iets op YouTube moesten gaan doen. Deze intentie ontstond voordat RTL MCN werd opgericht. We hadden een Zwitsers tv-programma gezien, waarbij jongeren bij elkaar kwamen in de studio en muzikanten en publiek uitnodigden. Zij zette gezamenlijk een hele gave vibe neer, waarbij ik dacht: “zo moet je jonge millenials bereiken!” In Zwitserland was het weliswaar een tv-programma, echter concludeerden we in de brainstorm dat we juist niet op TV moesten gaan zitten maar op YouTube. Dit is de toekomst, van zowel TV als van andere platformen. De millenials bevinden zich online en merken willen uiteindelijk ook mee verschuiven naar de plekken waar deze jonge mensen zitten.

Tuesday 4 July
BLOG Diana Hommes: A true love story?

Terwijl ik deze woorden op schrijf ben ik onderweg naar een bruiloft in Zuid-Frankrijk. Ja ja, er trouwen nog mensen in deze tijd. Bij deze vrienden lijkt hun liefde bijna vanzelfsprekend te verlopen. Ik ken weinig mensen die zó goed bij elkaar passen. Ach ja ‘ware liefde’.. Het lijkt steeds unieker te worden in de wereld vol verleidingen. Het is voor velen zoeken naar een speld in een hooiberg, want het kan natuurlijk altijd mooier, leuker en beter. Juist nu het aanbod met alle datingapps en tools groter dan ooit lijkt te zijn.