BLOG Oswald Hoogeveen: Het huwelijk van tv en (online) video on demand

Monday 24 April

Hoge kwaliteit video’s door content creators die ook nog een hoge betrokkenheid creëren met de kijker, welke adverteerder wil dat nou niet? Waar er voorheen alleen werd gedacht aan 'of' televisie 'of' online video on demand, zijn deze mediakanalen inmiddels met elkaar getrouwd en is het vandaag de dag 'én' tv 'én' (online) video on demand. De kijker van tegenwoordig consumeert namelijk op verschillende manieren, in de multiscreen-vorm. Wij noemen dat hier simpelweg ‘EN+EN’.

Tegenwoordig hebben kijkers een overload aan keuzemogelijkheden op alle platformen waarop content te zien is. Iedere consument kan elk moment van de dag datgene kijken wat hij of zij leuk vindt, of dat nou op televisie, YouTube, Facebook, Netflix, Videoland of een ander platform is. Dit betekent ook dat er veel meer content geproduceerd moet worden om een vergelijkbaar aantal kijkers te binden dat men gewend is en moeten we veel efficiënter omgaan met productiebudgetten.

Engagement als nieuwe metric voor kwaliteit
De content die onze influencers en wijzelf bij RTL MCN produceren voor online-platformen is anders dan de content die gemaakt wordt voor het grote scherm aan de muur. De producties voor tv zijn bedoeld om een grote doelgroep in één keer aan te spreken. De content die specifiek voor online social videoplatformen wordt geproduceerd is, naast doelgroep bepaling, ook nog eens gericht op het betrekken van de kijker. En daar zijn deze content creators enorm goed in, dat blijkt ook uit de cijfers. De video’s die zij maken kenmerken zich door een hoge kijktijd en engagement, creatieve producties en montages, meetbare kijkcijfers en daarbij komen de verschillende manieren van advertentiemogelijkheden.

Persoonlijk contact met onze creators om kwaliteit te blijven waarborgen
Maar hoe kan je dan checken waar je adverteert en bij welke video? Want niet alle content op bijvoorbeeld YouTube is in lijn met de adverteerder. Erger nog, momenteel is het adverteren bij YouTube zelfs in opspraak. Uit recent onderzoek door The Times is gebleken dat extremistische bewegingen video’s hebben geplaatst op YouTube en dat er advertenties rondom deze video’s hebben gelopen. The worst nightmare van een marketingmanager. Een aantal grote adverteerders heeft daardoor zijn advertentiebudget op YouTube teruggetrokken. Marktonderzoeker Nomura Instinet heeft becijferd dat dit YouTube zo’n $ 750 mio kan gaan kosten – grofweg 8% van hun jaaromzet.

Om de video’s die op YouTube geüpload worden te controleren, is het sociale videoplatform voornamelijk afhankelijk van haar kijkers. Zij kunnen video’s rapporteren waar bijvoorbeeld racistische uitspraken in worden gedaan. Maar dit is altijd reactief en achteraf, maar ook een zeer onderhoudende klus gezien de hoeveelheid video’s die elke dag worden geplaatst - elke minuut wordt er 400 uur aan content geplaatst.

Ook wij zijn hierop voorbereid. Door het persoonlijke contact met onze content creators van onze premium videokanalen weten we wat zij doen en zij weten wat ze kunnen verwachten van RTL MCN. Dat betekent dat wanneer een adverteerder via RTL op een van onze premium kanalen op YouTube adverteert, het zeker is dat de advertentie bij een video wordt geplaatst dat wij persoonlijk hebben gecheckt. Dit kan op een multiscreen-kanaal zijn, zoals bijvoorbeeld The voice of Holland, maar ook van content creators als StukTV, Anna Nooshin, Onnedi of de Cinemates.

Het is laagdrempelig en voor adverteerders is het transparant. Content creators verlenen niet alleen hun kanaal en content, maar denken zelfs creatief mee met adverteerders. Dat maakt de samenwerking ook persoonlijk en maakt de content daardoor dichter bij de ontvanger. Dat is pas echte kwaliteit.

Oswald Hoogeveen is Operations Manager bij RTL MCN

Bekijk ook.

Thursday 12 October
BLOG Myrthe Stapper: Het veranderende YouTube-landschap en haar trends

Deze maand is het precies twaalf en een half jaar geleden dat de allereerste video op YouTube werd geplaatst. Sindsdien is YouTube uitgegroeid tot een wereldwijd begrip, waar zowel consumenten als bedrijven niet meer om heen kunnen. YouTube speelt met haar één miljard gebruikers bovendien een grote rol in het veranderende kijkgedrag van de consument. Dan nog niet eens gesproken over alle gekke videotrends die zijn ontstaan op YouTube. Hoog tijd voor een terugblik naar de afgelopen jaren. Hoe is dit populaire platform ontstaan, wat zijn belangrijke videotrends geweest en waar gaat het naar toe?

Monday 17 July
BLOG Bob ten Berge: Alle vrouwen versieren op ‘t eerstvolgende feestje? Lees en leer dan alles over Virtual Reality!

Virtual Reality (VR) wordt in grote mate geassocieerd met gaming. Logisch ook, aangezien gamers zich manoeuvreren in een volledig digitaal gecreëerde wereld. Een wereld waar fantasie en realiteit bij elkaar samenkomen, om zo de ultieme vorm van entertainment en ontspanning te vormen. En dat allemaal gewoon thuis op de bank. Hoe vet is dat!? Vertel je echter op een feestje tegen een (bij voorkeur aantrekkelijke) vrouw dat jij jezelf uren kan vermaken met gaming, dan krijg je onherroepelijk een stortvloed aan: “ieeuwhww, bahhh, O.M.G., why?” etc. Kortom, deze conversaties kunnen leiden tot geen of weinig seksuele interacties. En juist dát is een gemiste kans. Want VR is wel degelijk sexy! Sterker nog, de techniek rondom VR en toepasbare mogelijkheden gaan in een rap tempo vooruit. Sommigen van ons, met ene M. Zuckerberg vooroplopend in de discussie, geloven zelfs dat VR het volgende computerapparaat kan evolueren. Dat VR al onze zintuigen kan en gaat beïnvloeden, en dat de industrie kan groeien tot een “multi-billion dollar business”.

Wednesday 27 September
BLOG Jelmer Wind: Hoe Concentrate het levenslicht zag

‘Concentrate’ bestaat twee jaar. Wat voor mij persoonlijk best wel een mijlpaal is, vooral als je zou weten hoe dit inmiddels mega populaire jongerenkanaal is ontstaan. Het idee ontstond drie jaar gelden, tijdens een brainstorm met mijn RTL-collega Annemarieke Loderus. We vonden dat we iets op YouTube moesten gaan doen. Deze intentie ontstond voordat RTL MCN werd opgericht. We hadden een Zwitsers tv-programma gezien, waarbij jongeren bij elkaar kwamen in de studio en muzikanten en publiek uitnodigden. Zij zette gezamenlijk een hele gave vibe neer, waarbij ik dacht: “zo moet je jonge millenials bereiken!” In Zwitserland was het weliswaar een tv-programma, echter concludeerden we in de brainstorm dat we juist niet op TV moesten gaan zitten maar op YouTube. Dit is de toekomst, van zowel TV als van andere platformen. De millenials bevinden zich online en merken willen uiteindelijk ook mee verschuiven naar de plekken waar deze jonge mensen zitten.

Tuesday 4 July
BLOG Diana Hommes: A true love story?

Terwijl ik deze woorden op schrijf ben ik onderweg naar een bruiloft in Zuid-Frankrijk. Ja ja, er trouwen nog mensen in deze tijd. Bij deze vrienden lijkt hun liefde bijna vanzelfsprekend te verlopen. Ik ken weinig mensen die zó goed bij elkaar passen. Ach ja ‘ware liefde’.. Het lijkt steeds unieker te worden in de wereld vol verleidingen. Het is voor velen zoeken naar een speld in een hooiberg, want het kan natuurlijk altijd mooier, leuker en beter. Juist nu het aanbod met alle datingapps en tools groter dan ooit lijkt te zijn.